.metro krönika.

En krönika skriven utav författaren Peter Eriksson. Publicerad i Metro 8.11.06

HAndbok i manlighet för unga grabbar!

Någon sa en gång att En Riktig Man är någon som kan backa med släp (vilket rent tekniskt gör en fd. jobbarkompis fru till man, men de verkade ha ett bra förhållande ändå.) Någon annan sa att man ska ha skjutit älg, svept en helrör sprit, legat med mer än 50 kvinnor och vunnit ett slagsmål. Nu är det ju inte alltis så lätt att få tag i ett släp, en älg och drygt femtio villiga kvinnor, men i praktiken finns det ändå ett regelverk för manlighet som jag tänker berätta lite om. Hade inte detta funnits hade ju alla killar gått omkring som fritt tänkande individer.

Det här är inga regler man går omkring och funderar på till vardags, men det märks när man bryter mot dem te. x om man beställer ett glas nougatlikör istället för en bärs i baren, dansar nykter, eller går på skorea hellre än att kolla sladdlösa skruvdragare på Clas Ohlson. Då börjar det hagla glåpord som "fjolla" ocg "bögjävel". De här reglerna har sett likadana ut i flera hundra år ( ingen har fått den hemska tanken att de kan behöva uppdateras) så när du väl lärt dig hur en man ska bete sig kan du lungt föra vidare reglerna till nästa generation.

I vår moderna värld där hår på bröstet håller på att bli "generande hårväxt" kan det dock vara svårt att veta vad det egentligen innebär att vara En Riktig Man. Vad män världen över dock är överrens om är att det är väldigt viktigt att inte göra sånt som kvinnor gör. Det viktigaste med att vara man är att inte vara kvinna. Det här var ju i och för sig mycket lättare förr i tiden när kvinnan var hemma med barnen och mest höll på med att städa, laga mat och fålla gardiner. Nu har ju se små liven av någon anledningledsnat på att omhändetagade och självuppoffrande våp underordnade mannen. Idag gör de i princip allt som män tidigare haft ensamrätt på. De är toppchefer, biskopar, presidenter och elitsoldater. De proffsboxas, försummar familjen, kör för fort, knivrånar pensionärer, drar hem one night stands (och struntar i att ringa dem) - Ja, allt de där som vi män brukade göra. Allt utom att kissa stående och få för tidig utlösning, så det finns fortfarande två helt manliga saker kvar i världen.

När vi ändå än inne på omanliga saker så bör du definitivt undvika plugga - det är riktigt tjejigt. Brudarna har länge haft bättre betyg än oss och är mycket flitigare på att gå vidare till högre studier. Eftersom vi til stor del fortfarande värderar könen som man gjorde för flera hundra år sen så är det här inget problem för oss. En majoritet av alla chefer, styrelseordföranden, professorer och ledande politiker är ju ändå män. Ett problem är ju om man i framtiden börjar sätta kompetens före kän, med det är en risk man får ta.

På tal om risker, en riktig man måste visa sig modig också. Men i dagens trygga servicesamhälle får man hitta på nya sätt att ta risker. Även om det inte finns någon poäng i det så kan man alltid köra väldigt fort, undvika fjompiga läkarbesök hur dåligt man än mår, strunta i cykelhjälm, skjuta nyårs raketer direkt från handen m.m för att undvika att ses som en fjolla. Det är förvisso så att dödsolyckor är tre gånger vanligare bland män än bland kvinnor, med handen på hjärtat - Vem vill bli gammal med dagens skruttiga pensionssystem? Och att vara den våghalsigaste machokillen på intensiven är ju en stencool titel!
Få för all del inte för dig att prata om dina känslor. Finns det något bögigare?
Nä, ta det som en man, dv.s bit ihop och låt känslorna äta upp dig inifrån istället. Har du blivit dumpad av din tjej, fått sparken eller förlorat någon som stod dig nära finns det gott om andra sätt att ta itu med din kris. Fyra gånger fler män än kvinnor super ihjäl sig i Sverige idag. Det är också fyra gånger vanligare med självmord bland män. För En Riktig Man finns värre saker än döden - att öppna sig tex.  Det var väl det viktigaste. Nu kan du fritt välja mellan att lyda de här reglerna eller att strunta i dem och istället leva ett långt, friskt, fritt och lyckligt liv, men då med risken att råka ut för det outhärdliga att bli kallad för omanlig, Valet är ditt. Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Esse

Det är precis det här vi har pratat om i skolan, genus. Det tragiska är att det är precis så som författaren ovan, lite ironiskt skriver. Det kan inte vara lätt att vara man heller i dagens samhälle... Men vissa saker har faktiskt ändrats på 1700-talet var det manligt att gråta öppet, idag ser man ju sällan män (förutom heikki ;)) som gråter så tårarna sprutar. Så vad som är manligt och vad som är kvinnligt är vad samhället, (vi) har bestämt, tragiskt va??

2006-11-09 @ 09:48:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback