.afrika.

Jag ska försöka mej på en sån här fuling igen. blogga mitt i natta så hela huset vaknar. nee, dom vaknar inte. efter att judith födds så tror jag inte jim skulle vakna fast hela taket skulle sprängas bort. seriöst. vissa nätter då judith har tyckt att livet är sådär jätte jobbigt o mest skrikit o gnällt hela tiden (nojaa,typ iaf) så har jimppe inte vaknat en enda gång o minns ingenting nästa morgon. FAst de e ganska skönt att han sover så djupt. då kan jag pyssla runt o blogga såhär på kvällskvisten då han redan sover. o sen är det smidigt på nätterna när man kan låta judith gnälla lite å byta blöjor å gå på toa i lugn å ro, man vet att han inte vaknar liksom.

Men sen kan man ju fundera på hur det blir den natten då jag lämnar dem ensamma. haha. needå, det ska nog gå bra. jag tror hans hjärna har satt på nån spärr att han inte vaknar. han vet att jag fixar så att han kan sova i lugn o ro sova å vakna tidigt å åka till jobbet för att tjärna lite pengar så att vi har mat för dagen. tror inte ni också att man har nått sånt där filter? har ni varit med om de? typ hemma. när mor o far var hemma så kunde man sova vad som än hände. men så fort man var barnvakt o visste att man var chef över huset, så vakna man av varje litet pip? konstigt de där..

En sak jag fått för mej jag måste få göra nån gång under mitt liv är att åka till afrika. Har läst "den vita massajen" av corinne hoffmann. å nu känner jag ett enormt behov av att få åka till afrika nån gång. Jag måste få uppleva o känna på det där livet där. det känns ju så enormt långt ifrån vårat eget liv. Boken handlar iaf om en tjej från typ österrike? vare de? som åker dit på semester o sen träffar hon en massajkrigare o blir kär. gifter sig o flyttar hem till honom i kenya.

helst av allt skulle jag vilka besöka alla världsdelar. Än så länge har jag inte kommit så långt. europa. men jag fick en utlandsresa av min man i födelsedagspresent. det är ingenting bokat, men han lova att vi ska titta lite o boka så fort det dyker upp ngt bra. Kanske man ska satsa på tunisien, marocko eller egypten? då har jag ju iaf varit i afrika. men där försvann ju hela poängen, för det är inte de att jag varit i afrika utan de att jag sett vilda elefanter jag strävar efter.

just nu känns det ju dock väldigt avlägset. nu när livet kretsar mest runt bajsblöjor o tuttar. men nån gång kanske. roligt det där med hur olika livsituationer alla mina kompisar är i. Alltså alla är lika gamla som jag, men ändå lever vi så olika liv. Många är gifta, väntar sitt första, andra eller jopa tredje barn. Andra pluggar. Andra jobbar. o en del är ute å reser. I norge, australien, usa och afrika.

 Ibland när man håller kontakt via facebook o får meddelanden typ såhär:

 "jaa, jag sitter här på ett internet cafe på manhattan i new york efter en hel dag med shopping. snart ska vi fortsätta resan åt något håll. vi har fortfarande inte bestämt oss vart vi ska, vi ska åka ner till flygplatsen å se vilka flyg som går :) blir något soligt ställe där vi kan surfa o njuta av livet.  hur är det själv med dej å din familj?ha det så bra"

Vad ska jag dra till med då liksom???

"jahaa, vad trevligt. hälsa tjejerna från mej. själv har jag nyss vaknat. ute spöregnar det o diskhögen i köket är enorm.  judith har diarre idag så hon har bajsat ner både mej o sig själv ett x antal gånger. Oj, nu sypdde hon ner hela mitt hår. så jag luktar lite mysig spya nu. och förresten så kan du 5par jeans av mig, kommer inte i dom själv längre efter gaviditeten. Men ha det så jätte bra! kramar!"

jag överdrev liiite, men Ni förstår att det inte låter så glamuröst. :) men needå, jag är inte bitter. Man kan ju inte få allt här i världen. jag tror inte att jag skulle vara lyckligare i nån annan livssituation. man tror bara att gräset är grönare på andra sidan.


Jag skulle inte byta bort detta mot NÅGONTING:)

.nattbloggish.

klockan är apmkt och heöa mina familj ligger här i rummet o snarkar i kapp. O judith hostar med jämna mellanrum, vad är det nudå? Ändå tänkte jag envisas mde att göra en uppdatering. hoppas mina älsklingar inte vaknar, detta tangentbord låter inte lite illa.. usch.

Imorgon är det tidig väckning. 9 ska vi vara vid bvc för 6månaders läkarkontroll. 9? det kommer bli en hård prövning det här får både mej o judith. Huhu, vi får se hur det går.. förresten 6mån läkarkontroll. Var sjutton tog dessa 6 månader vägen? hon föddes ju nyss..voi veljet.

Jag tycker så synd om moster T ((hehe, vem utav dom. har fyra stycken! :) )) när hon hela tiden uppdaterar så flitigt o ingen annan orkar anstränga sej. förrutom ottis som försöker sprida inspiration med sina inlägg emellanåt, o hon lyckas faktiskt. jag har bara dragit ut på uppdateringen ett par dagar. :)

Jaha, men då är ju frågan vad raato ska man blogga om? Kan ju fortsätta på det här med hur man minns saker o ting, från moster Ts blogg. förresten teija så kan jag hela den där rebecka sången. vi sjöng den o högstadiet på musiken. lite röda papperkorgar o annar smått o gott med i sången där i slutet. kan sjunga den för dej nästa gång vi ses. :)
Joo, tillbaka till det här hur man minns. det sägs att man kommer ihåg på vilket sätt man fick reda på stora händelser. Alltså typ vad man gjorde när man fick höra talas om tsunamin som tog flera hundra tusentals liv första gången.
o de är lite sant. Jag kommer ihåg att vi satt i vår bastu å lekte anden i glaset när nån sa till mej att båten estonia sjunkit. Pappa kom ut i vardagsrummet o satt på radion när han sett på nätet att det var nån flygplan som flygit in i WTC, o han konstaterade att nu blir det tredjr världskriget.  Men jag kan inte riktigt minnas vad jag gjorde när jag fick höra om tsunamin? jag åkte iaf till finland några dagar efter de, o jag kommer ihåg att jag funderade över hur sjutton såååå många männiksor dog. ok, jordbävning, stor våg, många dör.. de förstår jag. men min lilla hjärna förstår inte huuur sååå många kan dö. jag fattar inte riktigt hur stor den där vågen var egentligen..

Annars så tror jag att jag har ett ganska dåligt minne. jag har ett  grymt namnminne. jag vet vad alla heter. Alla i skolan, deras syskon, alla pirre, tani o jims opistolaisia osv. nojaa, inte alla, men många. nästan så jag tycker det är jobbigt för att jag vet namn som jag vet att jag inte borde veta. samtidigt har jag svårt för att komma ihåg ansikten. TYp om en människa förrändras det minsta o jag ser denna efetr nått år så klaffar det inte riktigt...

nää, men vilket svammel det blev av det här, men en uppdatering iaf! :)
 jag ska nog börja avrunda min 21åriga födelsedag. gonatt allesammans! :)

.kaffe.

Något jag har lyckats med under mammaledigheten är att bli beroende av kaffe. Förut var det så att jag gilla kaffe o drack de lite då å då. när nån koka. Nu förtiden måste jag koka en kopp till mej själv, annars känns det i huvet om jag inte får min dagliga dos. då blir dettta kaffe genast mycket jobbigare när det blir ett måste.

Men som typ nu, efter ALLLA morgonensbestyr (klä på judith o mej. o äta frulle :) ) så sätter jag lulli i vagnen o skjutsar ut henne på balkongen. där sover hon så sött ett tag. vad passar inte bättre då än att sätta sig vid datorn o kolla igenom alla bloggar o dricka en kopp kaffe? eller kapp koffe som nån sa en gång i tiden.. vem va det som sa så? vi som hängde på gamla goda tiden, ni grövelsjöngänget-03 måste veta. :)
sen har jag ju blivit en lattemamma också. då blir det ju en å annan kaffe. :)

blir nog inge dalarna för oss idag. eller våddå nog. Det BLIR inget. jim jobbar i uppsala, o jag misstänker att det kan bli ganska sent. sen måste vi ju njuta av att sthlm o umgås med folket här. man vet ju aldrig hur många ggr den möjligheten finns kvar. sen är det förlovningsfest också. så jaa, det blir sthlm i helgen. måste gå till haninge c o kolla efter en present till de två turturduvorna.

nää, nu känns det som att allt bara tog stopp. stopp. stopp. stopp.

kan väl lägga in lite bilder istället. mest judith såklart, för hon är det sötaste jag har! :)






Ute på utflykt. :)


mina sköna böna. :)



judith badar i skurhinken. :)


.denna dag, denna sorg.

Idag är det alltså 15 oktober. om tre dagar har jag o jim varit tillsammans sex år. fast det är inte de som är sorgen. Utan sorgen är att om exakt en timme och åtta minuter går tiden ut för ansökningarna till högskolor/universitet till våren 09. Och jag säger bara en sak: Å.N.G.E.S.T! Jag vet varken ut eller in. Jag vet inte överhuvudtaget om jag vill plugga. För att bara vara hemma och vara mamma åt judith är det jag är bäst på. Men så var det ju det där med en back up plan. Att jag måste kunna försörja mig o min familj. Vara lite självständigt o ha ett yrke. Så om det är så det är, så börjar det väl bli dax att läsa till något då. För man vet ju aldrig om jag har en sån tur att jag blir mamma till en massa judith juniors, då kan det kännas jobbigt att sätta sig i skolbänken när hjärnan är en enda sörka av bajsblöjor och barnmat. Därmed inte sagt att det inte går. det har vi fått bevisat för oss..:)

Men det börjar bli hög tid att samla sina tankar. Vill jag plugga? Vad vill jag plugga isf? VAR vill jag plugga? När vill jag plugga? Hur vill jag plugga?  Som ni ser så är det här ganska hopplöst. Och min man tycker att jag är hopplös. Att jag inte vet någonting om nånting. Jaa, lätt för han att säga när han inte känner någon press av att behöva plugga vidare o skaffa sig en back up plan. Lätt för han att säga när han aldrig i hela sitt liv skrivit en jobbansökan och ändå haft flera olika jobb och flera olika 100% fasta anställningar. Det kan man ju bara drömma om som tjej. visst är det orättvist?

Idag har vi setat ute i solen på röda kafeet med pirre o försökt få någon rätsida på vad vi förvirrande små flickor vill med våra liv. Jag kan ju meddela att vi inte blev så mkt klokare. Vi fick bara mera ångest. Vi fick ångest när vi insåg att vi kommer sakna röda kafeet när vi flyttar till dalarna. när det nu blir. Och alla andra smultonställen o pulsen här i sthlm.... Kääääk!


Nää, nu ska jag försöka få mig en godnatts sömn och sova på saken. Hoppas jag drömmer något som kan ge mig lite vägledning i mina val i livet just nu..:) Natti natti!



Ett av mina smultronställen.. Muohahah! :D

.sleeeeten.

Idag har jag känt mig som en, ni vet en sån där riktigt sleeeeten småbarnsmor.  Andledningen till de är att min mor skulle såklart ge Judith lellipentu en massa köttbullar, potatis o brunsås när vi var på ikea. Judith tyckte det var gott. Men ack ack ack när natten kom. Då tyckte inte magen att det var lika skoj längre. Hon vaknade typ 2 ggr i timmen hela natten. Stackarn hade nog magont för hon vakna med ett gallskrik. Och mina nerver, jaadu, dom fick sig en ordentlig prövning. Ni vet "kasta-ungen-ut-genom-fönstret" tankarna spökade i min hjärna hela natten. ni kan vara lugna, ni behöver inte ringa socialen. Jag tror jag har en spärr som stoppar mig att gå från tanke till handling. Jag hoppas det iaf! :)

Så nu har jag gått i en dvala hela dagen känns det som. det logiska skulle ju vara om judith också skulle ha en massa sömn att ta igen efter en sån här natt.. men tror ni? NÄÄÄÄÄÄNÄÄNÄÄ.. full rulle hela dan. cirkus 4 powernaps på 15min, annars full gas hela dan. Så man hinner ju inte riktigt få sin välbehövliga skönhetssömn heller..
Sen har hon lärt sig typ åla. Ansiket ner mot golvet, upp med rumpan o skjut ifrån. jag bävar för den stunden hon lär sig gå. Då kommer nog min bild komma upp på google om man söker på "sleten småbarnsmor". nått sånt här kanske:



Näärå. jag överdriver lite. Jag mår prima skinka nu. efter en promenad, dusch o choklad. Apropå choklad så hade jag en väldigt trevlig helg. Så välkomna åter o tack för skålen teija. :) Mer om choklad, typ bilder, ser ni på teijas blogg. :)

Imorgon är det en ny dag. O jag, judith, johanna och Ida ska åka till tyresta på utflykt. Så nu ligger korven redo i kylskåpet. imorgon ska det grillas o promeneras. Jag hoppas verkligen på fint väder. Annars kommer jag bryta ihop imorgon på morgonen. på raj raj..

asiasta kukkaruukkuun..((stavas det muka så?)) Jag o teija diskuterade om vad som skulle vara våra dröm bloggare. O jag kom fram till att om jag fick önska att nån skulel börja blogga, så är det min man. Haha, jag skulle tycka det vore spännade att se vad jimppe skulle blogga om? svårt att lista ut.. Ni som känner jim, visst går det inte att lista ut vad han skukek blogga om? det gör mej nyfiken. typ såhär skulle de låta "Idag montera jag et pensionärs akvarium till gösta eriksson på getgatan 23..." osv..

Haha.. nojaa, jim kommer aldrig börja blogga, det har han klargjort för mej. så detta kommer nog förbli en gåta, hur jimppes blogg skulle vara. Men nu ska jag gå å lägga mej brevid min drömbloggare. Han ligger där o sussar så sött redan. Gonatt allihopa!



Min drömbloggare/favorit man och min favorit dotter tappra försök till att lyckas med en fin pose tillsammans..:)

.päivää päivää.

blää..vilket väder. man kan inte ens visa näsan utanför dörren utan att man blåser bort oc´h blir kissblöt. så, vad gör man då för att aktivera sig själv o sin dotter på 50kvm? något måste ju göras, annars klöser vi ögonen ur varann av trisstress. :)
tur vi har bvc 14.30. det får bli dagens höjdpunkt. sedan förbi coop, å sen hem å baka bullar. vet inte när jag bakat bullar senast. måste va då när jag bodde hemma nån gång. börjar bli dax med andra ord.

Jag har inget vettigt att skriva och ikomma med en dag som denna. Men jag la upp bilder från kameran nyss, o tänkte kanske ladda upplite här. Blir mycket judith igen skulle jag tro.:)



Judith stackarn blev upphängd i lampkroken. Men hon verkar glad för de..:)



Judith 5mån.



Vi två ute på utflykt i Tyresta Nationalpark.:)


 
Såhär ser det ut när jag försöker hjärntvätta Judith. :)



Såhär ser det ut när Jimppe försöker hjärntvätta Judtih! :)


 Öhh, tack för idag! :)



.nu ni.

http://www.barncancerfonden.se/1556



Jag vet ju inte hur man fixar en länk på den här grejjen så att ni kan klicka direkt dit.  Men kopiera länken o klistra in så kommer ni in på min insamling på barncancerfonden.

Målet är att vi ska nå 1000kr på 3 månader. Och det är JUST DU som ska hjälpa mej med det. Så klicka in där, o sänk en slant. 20:-, hur lite är inte de. Typ EN marabou chokladkaka. Så kom igen nu. Min insamling heter "Lite är mer än inget.".

Och mina kära läsare, om ni inte hjälper mig att nå målet, eller iaf halvvägs, så slutar jag blogga med omedelbar verkan. :)


.smeknamn.

Det här med smeknamn, det gillar jag. Eller jaa, det verkar som att jag gör det för jag har en tendens att hitta på smeknamn till allt o alla. Min kära dotter vet nog inte riktigt vad hon heter egentligen. Det är sällan jag kallar henne för hennes riktiga namn, Judith. Jaa, aldrig faktiskt förutom då jag pratar om henne eller med henne med någon annan person. Det skulle ju kännas aningens flummigt (jag har ordet flummig förresten) att kalla henne för nått av mina fåniga smeknamn då. " Jaa, min lilla skitunge Lullish Lulli Luu har bajsat på sig tre ggr idag.." Ni fattar, folk skulle tro jag var koko på raj raj! :)

Men här hemma i min ensamhet så brukar jag köra mina smeknamn. Snart blir Judith 5 månader, och under dessa månader jag jag använt mig av en hel del smeknamn redan. Jag hakar liksom upp mig på ett  smeknamn, sen kör jag på den tills jag hakar upp mig på något nytt. Och smeknamnen dom har alltid en början, sen utvecklas dom tills som faller ur helt. Äpsy som hon kallades ett tag för ett tag sedan kom från början att hon jollrade o sa typ "äääävää". Jaa, därifrån börja det o blev ÄvÄ  - Äpä som tillslut blev Äpsy. Helt sjukt ju.

Nih Nih Nih var hennes första smeknamn. den fick hon stackarn redan första dagen på BB. Sedan har det varit Lullu, Lyllish, Jullan, Juddan, Skitungen, Shulluluuu, Äpä, Äpsy listan kan göras oändligt lång. Västa är de senaste nemnet som kom till igår: VIPPELTANTEN!  Hahah, jaa pirre. Vet du var det kommer ifrån? sök på "finska nyheter" eller ngt på youtube så kanske ni hittar svaret.

Och undra hur många smeknamn jag fickat åt våran sanni å hannes? Jere, Jeremara, mylan, viiva, möla och jaa.. :)

Och vet ni vem jag tror jag ärvt detta med att hitta på namn av? Min far. Vi har också haft många smeknamn genom tiderna. Den ena sjukare än den andra. Pirre kallades Butros Butros Kaali. Hur det stavas? Tani kallas/kallades Krumeluren och tanita Tikaram. Sanni kallades som liten för SaliaMalia. Hårde-Lisa å Hårde-Hardy kallas även sanni å hannes av pappa ibalnd. Så jaa, ni förstår vart jag fått allt detta ifrån?

Om ni någonsin får chansen ska ni fårga min far vad han brukade kalla sina bröder.. en utav dem hade ett smeknamn som var en hel ramsa. :) inte nån liten ramsa heller, å inga ord som betyder nått. Haha, så jag är inte värst, för det är far min..



Jaatack. jag vill va brunbränd o fräsch..